Sac Büküm, Sac metalin katlanması, bükme ve şekillendirme üretim teknolojilerinin bir parçasıdır. Sac metalin bir yüzey parçasının katlanmasını içerir.
IN standartları gövdesi, üretim süreçlerini DIN 8580'e göre altı ana gruba ayırır . DIN 8582'ye göre standardize edilmiş şekillendirme altında katlamayı grup 2'ye atar . Diğer alt bölüm, şekillendirmeyi alt grup 2.4'e, bükme şekillendirmeye atar. Burada yer alan üretim süreçlerinin bir alt kümesini içerir. Bu alt grubu kapsayan DIN 8586, temel olarak bükme yoluyla şekillendirmeyi iki kategoriye ayırır: düz hatlı bükme şekillendirme ve döner takım hareketi. İkincisi, katlama için tipiktir. İlk kategori, serbest bükme ve abkant büküm işlem gruplarını içerir. Aşağıdaki bükme işlemleri katlama kriterlerini karşılamaktadır:
• Tek taraflı sıkıştırma ile serbest bükme
• Abkant pres ile serbest bükme (üç nokta bükme)
• Serbest yuvarlak bükme (tekrarlanan serbest bükme ile art arda eğri üretimi)
• V-kalıp bükme
• U-kalıp bükme
• Şekillendirme
Katlama nasıl çalışır?
Terim, bir grup şekillendirme sürecini tanımladığı için, farklı çalışma modları vardır. Tüm işlemlerde ortak olan, iş parçasının basınç uygulanarak bir aletin bir veya daha fazla düz kenarı etrafında bükülmesidir. Bu amaçla kullanılan takım tezgahları, abkant presler, katlama tezgahları veya katlama makineleridir.
Abkant pres bükme sırasında ne olur?
Kalıp kullanan bükme işlemlerinde, bükme kenarları genellikle takım tezgahının zımbası üzerinde bulunur. Daha karmaşık parçalar, örneğin Sigma şekilli profiller tek bir işlemde katlandığında, kalıpta ek bükme kenarları da gerekebilir. Bir kalıpla yapılan her basit bükme işlemi, ilgili bükme testine benzer şekilde üç noktalı bükme olarak da adlandırılan serbest bükme ile başlar. İş parçası, kalıbın iki üst kenarına dayanır ve iş parçasının tepesi kalıba temas etmeden V-şekilli bir zımba ile kalıba bastırılır.
Zımba kalıp tabanına ulaşmadan şekillendirme işlemi durursa, bu işlem serbest bükme olarak sınıflandırılır. Aksi takdirde presleme aşaması, abkant bükme ile başlar, yani iş parçası tam olarak zımba ve kalıbın şeklini alır. Bu, basınç tahliye edildikten sonra geri esnemeyi azaltır ve böylece daha hassas üretim sağlar. Öte yandan, farklı profil açılarının üretimi için zımba ve kalıptan oluşan özel bir takım seti gereklidir.