Lazer metal kesim veya CNC lazer kesim olarak da bilinen lazer kesim, sac işlemede sıklıkla kullanılan bir termal kesim işlemidir.
Lazer metal kesim, yirmi yılı aşkın bir süre önce endüstriyel bir teknoloji olarak tanıtıldı. Kesme işlemi sırasında, bir iş parçasına yüksek enerjili ve yoğun odaklanmış bir lazer ışını yönlendirilir. Bu işlem, yüksek basınçlı bir gaz akımı yardımıyla dışarı üflenen metal buharı ve eriyik üretir. Lazer ışını, iş parçasında kesme kenarı lazer ışınına bağlı olarak değişebilen bir kesme bağlantısı veya kesme boşluğu oluşturur. Lazer ışını ile birçok farklı kesme işlemi gerçekleştirilebilir. Ürün yelpazesi, 30 mm'ye kadar kalınlığa sahip metallerdeki kesimlerden son derece ince malzemelerdeki çok hassas kesme kerflerine kadar uzanır. CNC lazer kesim, en yaygın olarak kullanılan endüstriyel uygulamalar olarak fiber lazerler ve CO 2 - lazerler ile farklı lazer türlerinin kullanıldığı bir işlemdir .
Diğer işlemlerle karşılaştırıldığında, CNC lazer kesim çok küçük parti boyutları için bile ekonomik olarak kullanılabilir.
Düz malzeme lazerle kesildiğinde, belirli gereksinimleri karşılaması gereken bir destek üzerine yerleştirilir:
• Yüksek direnç, uzun bakım aralıkları oluşturur
• İş parçalarında mümkün olduğunca az hasara neden olan düşük arka yansıma
• Küçük temas yüzeyi, küçük parçaların ve ortaya çıkan atıkların düşmesini sağlar
Temel olarak lazer, farklı kalınlıklarda farklı malzemelerin lazerle kesilmesini sağlayan son derece esnek bir alettir. Genel olarak lazer kesimde kesim aralığı çok dardır. Kesim kalitesini diğer kesim yöntemleriyle karşılaştırırsanız lazer çok iyi bir performans sergiliyor. Lazer kesim için kullanılan sisteme bağlı olarak hemen hemen tüm malzemeler işlenebilir.
Lazer kesim, genellikle, ilgili malzemeye bağlı olarak, yeniden işlenmesi gerekmeyen temiz bir kesme kenarı sağlar. CNC lazer kesiminin bir diğer olumlu yönü, yüksek malzeme kullanımının eşlik etmesi ve bu nedenle çok ekonomik olmasıdır. İş parçalarının markalanması, kazınması ve kesilmesi aynı ışın kaynağı ile ve tek bir işlemde gerçekleştirilebilir. Ancak lazer kesimin dezavantajları da vardır. Bunlara yüksek sistem maliyetleri, kullanılan ışın kaynağına bağlı olarak yüksek gaz ve enerji tüketimi ve sıkı iş güvenliği düzenlemeleri dahildir.
Lazer metal kesimin avantajları
• Yüksek malzeme kullanımı nedeniyle ekonomik verimlilik
• Aynı lazer ışını kaynağı ile tek işlemde markalama/kazma ve kesim
• Neredeyse tüm malzemeler işlenebilir
• Yüksek esneklik
• Düşük minimum miktarlar
• Malzemeye bağlı olarak, yeniden işleme gerekmeden dar, temiz kesme kenarları